Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana’da kutlamalar, zafere götüren tarihsel bilinçle pekişti

Adana’da kutlamalar, zafere götüren tarihsel bilinçle pekişti

Adana’da kutlamalar, zafere götüren tarihsel bilinçle pekişti

Adana’da kutlamalar, zafere götüren tarihsel bilinçle pekisti

 

Baskan Zeydan Karalar, “5 Ocak bizim onur günümüzdür.”

 

“Mustafa Kemal Atatürk’e milli mücadele hissinin verilmesi, direnis, kahramanlik ve yigitlikle kazanilan zaferden dolayi Adana bir unvani hak ediyor.”

 

5 Ocak Kurtulus Bayrami kutlamalarinin tamamina katilan Baskan Zeydan Karalar, Adana’da isgal güçlerine karsi çok önemli direnis ve mücadele gerçeklestirildigini ifade ederek, tarihsel süreci anlatti ve Adana’nin bir unvani hak ettigini bir kez daha dile getirdi.

 

Adana’da dün sabah baslayan 5 Ocak Kurtulus Bayrami kutlamalari araliksiz devam etti. Çelenk koyma, Kurtulus Yari Maratonu ve Halk Kosusu ile Ugur Mumcu Meydani’ndaki törenlerin ardindan Akkapi Mahallesi’nde, Akkapi Kültür Yardimlasma ve Egitim Dernegi’nin (AKYED) düzenledigi etkinlik gerçeklestirildi. Aksam saatlerinde 5 Ocak Resepsiyonu, ardindan bale gösterisi yapildi.

 

BU TOPLUMUN KURTULUS SAVASI’NDAKI DIRENISI ÇOK ÖNEMLI

AKYED  etkinliginde katilimcilara hitap eden Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, 5 Ocak’in büyük mücadeleler sonucu kazanilmis bir onur günü oldugunu belirterek, “Yüz yil sonra bu islerin kolay oldugunu düsününler var. Hatta Kurtulus Savasi’ni yok sayanlar var. Gelsinler bu toplumun Kurtulus Mücadelesindeki emegini, çektigi cefayi ögrensinler, ne olup olmadigini anlasinlar.

Adana’da 1. Dünya Savasi’nin ardindan baslayan Fransiz isgali sirasinda, Ermenilerin de katildigi büyük zulümler yasamis milletimiz.

Daha önce Adana’ya gelen ve Milli Mücadele kararini, Adana’da Adanalilardan aldigini güçle verdigini dile getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlari dogrultusunda Pozanti’da direnç yuvalari kurmak üzere harekete geçilmistir. Sonra zulüm görenler direnç yuvalari kurmak için giderken Akkapi’dan, Cemil Nardali Konagi’nin önünden geçerler. Onlara milli yemegimiz olan keskek sunulur. Burada, aralarinda Cemil Nardali’nin kardesinin de bulundugu 6 kisi iskencede sehit olur. Yine de kimseyi ele vermezler.

Buradan geçerken korunan, beslenen ve ölüm pahasina ele verilmeyenler, Pozanti’da direnise geçerek, Fransiz-Ermeni saldirilarini durdurur ve kurtulusun gerçeklesmesini saglarlar.

Mustafa Kemal Atatürk’te Kurtulus Savasi verme hissi uyandiran Adanalilar olarak, hepimizin gururudur bunlar. Bizim Atatürkçülügümüze laf edenlere en güzel cevabi Gadir Hum gecesi verdik. 5 Ocak’ta kutlamalarin burada yapilmasini ben baslattim

Bizlerin Atatürkçülügüne laf uzatanlar gelsinler buranin tarihini okusunlar. Bizlerin nasil yurtsever, nasil vatansever, nasil Atatürkçü oldugumuzu burada görürler.

Bizim milli mücadeleden, laik Cumhuriyetten ve Mustafa Kemal Atatürk’ten baska yolumuz yok. Insallah ben de sizin yetistirdiginiz bir insan olarak, sizin bir kardesiniz olarak size hizmet ederek büyük gurur yasatacagim. Bunu hep birlikte basaracagiz” dedi.

5 OCAK RESEPSIYONU

5 Ocak Adana’nin Kurtulus Günü dolayisiyla 75. Yil Sanat Galerisi’nde 5 Ocak Resepsiyonu düzenlendi. Adana Valisi Mahmut Demirtas, kentin sivil ve askeri erkani ile Adanalilarin katildigi resepsiyonda konusan Baskan Zeydan Karalar, 5 Ocak Kurtulus Günü’ne ulasilmasini saglayan tarihsel sürece degindi.

Baskan Zeydan Karalar, “Bugün Adana’nin onur günü. Adana düsman isgalinden kurtulmak için büyük mücadele vermistir. Adana; Milli Mücadeleye ilk hissi veren kent olmasi ve 5 Ocak Kurtulus Günü’ne götüren mücadelede büyük kahramanliklar gösteren bir yer olarak onur duydugumuz bir kenttir. Artik isminin basina yigit mi ekleriz, baska güzel bir sifat mi? Adana en az benzer unvanlarini tasiyan diger sehirler kadar bir unvani hak etmistir… Daha önce de böyle basvurular var ama Adana Milletvekilimiz Müzeyyen Sevkin’in bu çagrisina bütün siyasilerin destek vermesini, bu talebimizin yerine getirilmesini arzu ediyoruz” diye konustu. 

Resepsiyonun ardindan 5 Ocak Kurtulus Günü dolayisiyla, Adana Büyüksehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen Didem Bekiroglu ve ögrencilerinin hazirladigi bale gösterisi Adanalilarla bulustu.

 Resitali izleyen Baskan Zeydan Karalar, sanata destek vermeye devam edeceklerini kaydetti ve gösterinin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür etti.

 



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli